wvvavlag-gif Watersport Vereniging Amsterdam Lid van Watersportverbond Erepenning voor de WVA
wvvavlag-gif Watersport
Vereniging
Amsterdam
Erepenning voor de WVA

 

Verenigingswerk op de WVA

Op de haven zijn meerdere terugkerende klussen te doen waar we de leden bij nodig hebben. Daarom dient ieder lid minimaal 2 dagen per seizoen zich voor de haven in te zetten door het doen van Verenigingswerk. Hieronder vind je de klussen waar je je voor kunt opgeven. Deze klussen vereisen geen specifieke vaardigheden.

Naast deze terugkerende klussen is er bij de WVA een aantal vaktechnische mensen betrokken bij zaken die specifieke vaardigheden vereisen. Denk hierbij aan IT, loodgietersklussen, elektriciteitswerk of ander onderhoud wat specifieke technische of andere kennis ("skills") vereist. Deze mensen worden direct benaderd bij dergelijk onderhoud. Mocht u hiervoor interesse hebben dan kunt zich opgeven bij onze havencommissaris@wvamsterdam.info 

 

Terugkerende klussen

Hieronder treft u de zogenaamde “terugkerende klussen” aan met een korte omschrijving en hoeveel tijdsinspanning het ongeveer vergt per klus. Zo weet u een beetje waar u aan toe bent. De WVA gaat er wel van uit dat we op u kunnen rekenen als u zich heeft opgegeven voor één van onderstaande klussen! Het Verenigingswerk op de WVA is leerzaam, gezellig en u leert weer nieuwe mensen (en vaartochten) kennen.

Hellingen in (het water)

Alle schepen op de kant en in de loods gaan het water weer in. Dit gebeurt doorgaans in ongeveer een week tijd. Dit is ieder jaar weer een mooi “event”. Om dit te bewerkstelligen zijn natuurlijk handen nodig. Een aantal hiervan zijn wat we noemen “vaklui”. De havenmeester is “the leader of the gang” maar er zijn gelukkig op de haven diverse leden die in de loop der jaren ervaring hebben opgedaan en hierdoor onmisbaar zijn bij het hellingen. Deze mensen worden dan ook direct benaderd voor deze klus. Om het team te versterken zoeken we ook vrijwilligers voor ondersteuning zonder dat deze over speciale “skills” zouden moeten beschikken.

Op de dagen dat er “gehellingd” wordt, trakteert de vereniging op een heerlijke lunch. Aan het begin van een hellingdag geeft de havenmeester een “briefing” over wat er van je verwacht wordt.

INSPANNING: deze klus vereist wel wat fysieke inspanning.
DENK AAN: Handschoenen, stevige schoenen, eventueel regenkleding.
TIJD per klusdag: 1 dag (8 uur)

 

Hellingen (uit het water)

Aan het eind van het seizoen gaan veel schepen weer de loods in of op de kant. Voor die week geldt natuurlijk bovenstaand ook. Een van de afwijkingen t.o.v. “hellingen in” is bijvoorbeeld dat de schepen moeten worden afgespoten.Ook hiervoor zoeken wij vrijwilligers zonder specifieke "skills".

 


Wekelijkse schoonmaak

Een terugkerend klusje is het schoonmaken van de sanitair-faciliteiten van de haven. Wekelijks moeten deze een schoonmaakbeurt ondergaan. Een schoonmaakdienst betekent:

 • dames- en herentoiletten in het gebouwtje bij de ingang (bestuurskamer),
 • dames en heren toiletten in het clubhuis,
 • de douches in het clubhuis alsmede de entree/gang.
 • toiletpapier en handdoekjes aanvullen.

Schoonmaakmiddelen zijn aanwezig en staan in de kast in het clubhuis, evenals emmers, doekjes, vloermop. Graag even melding maken als er schoonmaakmiddelen op zijn.

INSPANNING: Normale inspanning die hoort bij schoonmaken.
DENK AAN: Schoonmaakhandschoenen
TIJD per keer: ½ dag (3 a 4 uur). Deze staan in weeknummers aangegeven, moet worden uitgevoerd op donderdag, vrijdag of zaterdag. Dit is om te voorkomen dat er 2 dagen achter elkaar wordt schoongemaakt en dan 2 weken niet.

 

Lente schoonmaak

Aan het begin van het seizoen is het nodig om een grote schoonmaakactie te doen. Denk dan aan de keuken van het clubhuis, het clubhuis zelf, steigers schoonspuiten met hogedruk spuit etcetera. De schoonmaakwerkzaamheden gaan in samenspraak met de havenmeester.

INSPANNING: Middelmatige fysieke inspanning, er zijn lichte en wat pittigere zaken bij.
DENK AAN: Schoonmaakhandschoenen, neem een emmer mee zodat er voldoende zijn voor alle vrijwilligers, voor het schoonspuiten met hogedrukspuit is het dragen van een regenpak handig.
TIJD per keer: 1 dag (8 uur)

 

Einde seizoen schoonmaak

Dit is hetzelfde als hierboven, maar dan aan het einde van het vaarseizoen.

 


Groenonderhoud

In het seizoen moet regelmatig:

 • het gras worden gemaaid van het veld naast het clubhuis
 • de strook langs de K-steiger worden gemaaid.
 • onkruid worden gewied
 • en is er nog een aantal groene zaken die moet worden bijgehouden.

Een werkinstructie is beschikbaar.

INSPANNING: middelmatige inspanning
DENK AAN: werkhandschoenen, stevige laarzen of schoenen
TIJD per keer: ½ dag (4 uur)

 

Wilgen snoeien

In februari moeten de wilgen worden gesnoeid. Deze klus wordt uitgevoerd onder leiding van een hovenier die lid is van onze vereniging en een aantal leden die dit al vaker hebben gedaan. Dit is een jaarlijks terugkerende klus. De takken moeten worden gesnoeid en afgevoerd. Dus voor de versterking van onze vaste groep zoeken we ook vrijwilligers!

INSPANNING: Deze klus vereist fysieke inspanning en wat spierkracht.
DENK AAN: Snoeischaar meenemen, stevige schoenen dragen, houd rekening met het weer dus evt. regenkleding.
TIJD per dienst: 1 dag (8 uur)

 


Havenhost

Dit is een nieuwe optie in het verenigingswerk. Ook onze havenmeester moet af en toe een dagje vrij zijn en heel graag willen we onze leden betrekken in het reilen en zeilen van de haven. Een uitgelezen moment om dat te doen is om de havenmeester te vervangen als gastvrouw of gastheer. Met name in de weekenden in het seizoen wordt onze haven veel bezocht door passanten die één of meerdere nachten aan onze passanten steiger willen aanleggen tijdens een bezoek aan Amsterdam. In de ochtend moet de vlag worden gehesen, passanten moeten worden ontvangen, wegwijs gemaakt worden, zij moeten hun liggeld afrekenen en zich welkom voelen. Het sanitair moet af en toe even worden gecheckt en indien nodig even bijgehouden. Naast het promoten van onze mooie haven zijn deze inkomsten belangrijk voor het voortbestaan van de haven.

INSPANNING: dit is zeker geen zware fysieke klus maar het zijn wel lange dagen.
DENK AAN: veel leden zullen gewoon op hun boot of het clubhuis kunnen verblijven tijdens deze dienst. Er zal een duidelijke werkinstructie beschikbaar zijn.
TIJD: 1 dienst is van 10.00 – 20.00 uur (10 uur).

Opmerking: Sinds 16 september 2022 is deze functie (tijdelijk) NIET meer beschikbaar.


Clubhuis (bardienst)

De baractiviteiten vinden plaats onder begeleiding van de clubhuisbeheerders. Deze dienst is wekelijks 2 keer in te vullen (zie data). Let op: In de loop van het seizoen kan het zijn dat voor speciale evenementen er nog aanvullende diensten worden toegevoegd. In grote lijnen bestaat het barwerk uit: 

 • barkeepen
 • snacks bereiden in de keuken
 • koffie schenken
 • opruimen
 • afrekenen
 • bar aanvullen
 • schoonmaak einde dienst.

INSPANNING: Geen bijzonder zware inspanning, als het druk is, sta je wel de hele avond op de benen.
DENK AAN: Makkelijke zittende schoenen waar je goed op kunt staan, goed gemutstheid, accuratesse, tijdens de dienst geen alcohol gebruik, flexibiliteit (uurtje langer als het heel gezellig is).
TIJD: per dienst 4 tot 8 uur (dit wordt per dienst aangegeven).

 


Werkzaterdagen

Iedere eerste zaterdag van de maand pakken we allerhande (ad hoc) klussen op die op dat moment actueel zijn. Dit kan echt van alles zijn.

Er wordt door de havenmeester en havencommissaris voor iedere maand een aantal klussen op het programma gezet. Hierover wordt aan het begin van de dag een “briefing” gegeven en worden de taken verdeeld door de havenmeester. Er wordt voor een heerlijke lunch gezorgd. Voorbeelden van klussen die op deze zaterdagen worden aangepakt zijn:

 • het verzorgen van de lunch,
 • parkeervakken schilderen
 • meerpalen onderhoud
 • steiger onderhoud
 • tegels versjouwen
 • schilderwerk
 • graafwerkzaamheden
 • eventueel groenwerk
 • van alles!

Op het nieuwsoverzicht van onze site treft u verslagen van (gezellige) werkzaterdagen aan.

INSPANNING: Er zijn zoveel diverse klussen die “zeer licht” tot “best zwaar” kunnen zijn. We rekenen per zaterdag op een clubje van ongeveer 8 a 10 mensen.
DENK AAN: werkhandschoenen, stevige schoenen, evt. regenkleding.
TIJD per klusdag: 1 dag (8 uur).

 


 

Was de informatie op deze pagina nuttig?