wvvavlag-gif Watersport Vereniging Amsterdam Lid van Watersportverbond Erepenning voor de WVA
wvvavlag-gif Watersport
Vereniging
Amsterdam
Erepenning voor de WVA

interview Maarten van Kuijeren

Geplaatst op 14-11-2022  -  Categorie: Algemeen

wvavlaggroot

 

 

WVA - Nieuwsflits van de redactie

 

 

Interview met Maarten van Kuijeren - Havenmeester WVA

Na een inwerkperiode van één maand zijn we als WVA heel blij met onze nieuwe en ervaren Havenmeester in de persoon van Maarten van Kuijeren (45 jaar).

Om wat meer te weten over onze kersverse en enthousiaste Havenmeester, besloot de WVA- redactie Maarten uit te nodigen voor een interview. Het gesprek vond half november plaats op de gezellige zeilboot van Maarten aan de B-steiger. Het bleek dat deze boot en Maarten al heel wat zeemijlen hebben afgelegd!

maarten-tafel

Havenmeester Maarten aan tafel van zijn zeilboot. 

 

Hallo Maarten, wat leuk dat je onze nieuwe Havenmeester bent! Vertel eens wat over jezelf, bijvoorbeeld waar kom je vandaan?

Wat een goed initiatief dit interview! Ik kom oorspronkelijk uit Haarlem maar ik heb heel veel affiniteit met de Nieuwe Meer. In mijn jeugd ging ik altijd met mijn ouders mee naar de scouting, dat was twee havens verder. Daar hadden mijn ouders een zeilboot liggen en mijn moeder was leidster van de scouts, dus elk weekend waren we daar te vinden. We konden in de zomer zelfs badmintonnen in de loods. Kijk, hier heb ik twee foto’s van destijds uit 1984. Hier zit ik op de surfplank (achterop) met mijn neefjes in het midden en met mijn broertje voorop. 

 

maarten-surfplank1984

Ooit gedacht dat het mannetje achterop, als grote meneer de havenmeester zou worden van de haven linksachter 🙂 ?

 

Op de andere foto voeren we vanaf de IJsloot de Nieuwe Meer op.

maarten-zeilboot1984

Al op jonge leeftijd voer onze Havenmeester (in 1984 met zijn ouders) vanaf de IJsloot de Nieuwe Meer op.

 

Na mijn jeugd heb ik een opleiding elektrotechniek gedaan en mijn eerste baan was bij een bloemenkwekerij. Ik heb eigenlijk heel veel diverse banen gehad voordat ik (later internationaal) op de vrachtwagen ging rijden.

Maar na verloop van tijd, wilde ik toch wat anders. Een broer van een heel goede maat van mij had toen net een catamaran aangeschaft. Die heb ik helemaal vaarklaar gemaakt en ingericht als cruiser. Mijn opleiding kwam hier uitstekend van pas. Daarna zijn we samen de wereld overgegaan en de boot lag dan op diverse plaatsten in de wereld. Vaak ging ik dan tussendoor naar Nederland en werd ik weer ingevlogen om samen met hem en zijn familie en vrienden (die kwamen dan op bezoek) op de boot te varen. Dat was echt een heerlijk betaalde baan! Het verdiende niet veel maar de ervaring was werkelijk prachtig, die nemen ze me nooit meer af! Ik heb dat in totaal drie jaar gedaan.

 

"De opgedane kennis komt uitstekend van pas bij de WVA"

 

Daarna werkte ik weer vier jaar op de vrachtwagen (lachend: want ik moest toch de hypotheek betalen 😊) en heb ik tegelijkertijd ook mijn papieren als dieselmonteur, lasser een installateur van hydraulische laadkleppen etc. gehaald. Die kennis komt mij nu uitstekend van pas bij de WVA, zo werkt de cradle car op de WVA ook. Het is een mooie ervaring die ik mee kan nemen.

Maar het varen bleek toch in mijn bloed te zitten, dus in de periode daarna heb ik deze zeilboot gekocht met het idee rond de Middellandse Zee en Canarische eilanden te varen … echter (reageert heel teleurgesteld), toen kwam corona en dan weet je het wel. Dat was best wel balen want ik had mijn baan al opgezegd bij het vrachtwagenbedrijf.

maarten-heleboot

Maarten op zijn zeilboot in de WVA

 

Graag wilde ik toch iets met schepen doen dus via-via ben ik toen als Havenmeester terecht gekomen in de (buitengaatse) haven van IJmuiden. Hier heb ik heel veel geleerd in een team van meerdere Havenmeesters.

 

"In Denemarken ben ik tegen een zeecontainertje van 20 voet aangebotst"

 

Daarna werd ik door een andere maat van mij geattendeerd op de vacature bij de WVA. Ik heb daarop gesolliciteerd maar was intussen op reis met mijn huidige zeilboot. Ik heb het gesprek met het WVA-Bestuur op afstand via Facetime gevoerd vanuit Denemarken! Daar lag ik toen voor anker want ik was net (lachend) tegen een zeecontainertje van 20 voet aangebotst! Gelukkig heb ik een stalen schip dus die kan wel tegen een stootje.

Dat was even schrikken… maar wat leek je dan leuk bij de WVA?

De WVA sprak mij aan omdat ik weer terugkwam op mijn oude jeugdhonk en de mij zo bekende Nieuwe Meer en omstreken. Lachend: En hoe mooi kan dat zijn hier nu met mijn eigen zeilboot te liggen 😊!

Dat is een indrukwekkende CV Maarten! Kan je het verschil aangeven tussen de haven in IJmuiden en wat je nu bij de WVA ervaart?

In de eerste plaats is het daar een commerciële haven en hier een Vereniging. We werkten daar in ploegendiensten met een team bestaande uit meerdere Havenmeesters. We hadden ochtend-,  avond- en weekenddiensten. En zodoende kon je ook je vakantiedagen opnemen (en ik lekker zeilen). Maar ik wil maar zeggen dat je de klussen wel alleen moest doen. Bijvoorbeeld elektra aanleggen, werkzaamheden aan de kraan, noem maar op. Het leuke van de WVA is dat er altijd wel een vrijwilliger is met kennis van zaken die je graag helpt. Dat is iets dat ik hier heel plezierig vind.

 

"Bij de WVA is er altijd wel een vrijwilliger die je graag helpt"

 

Verder zijn de werkzaamheden bij de WVA veel breder. Ik bedoel; in IJmuiden hadden we een aparte receptie, passantenopvang, kassasysteem, noem maar op. Lachend: Bij de WVA ben ik naast de Havenmeester ook de receptionist die zowel de kassa doet als de kraan bestuurt! Ik moet zeggen dat deze combinatie mij uitzonderlijk goed bevalt want ik kan niet elke dag hetzelfde doen. Ik heb nu van m’n hobby m’n beroep gemaakt!

Dat klinkt heel leuk. Je bent nu één maand bij de WVA in dienst, wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt aangepakt afgelopen maand?

Dat is zonder meer het hellen. Het was ook een mooie gelegenheid om alle mensen en de haven goed te leren kennen. Bijvoorbeeld het hijsen met de kraan is goed om mee te beginnen omdat dit mij heel gemakkelijk afgaat.

maarten-roer

Maarten, op de stuurhut van zijn zeilboot

 

En wat zijn dan voor de aankomende tijd de belangrijkste projecten? Ik bedoel dan de projecten naast de dagelijkse bezigheden die je als Havenmeester hebt?

Ik ben hier net één maand dus we moeten aankomende winter alle projecten op een rij gaan zetten. Maar ik vind het wel belangrijk om het werkhok van de Havenmeester (naast het Stuurhuis) en de werkplaats eerst helemaal op orde brengen. Daarnaast zou ik graag willen zorgen dat alle machines en gereedschappen goed functioneren en klaar staan voor de leden om te gebruiken!

Wat vind je belangrijk in de samenwerking met de leden?

Gelukkig zijn er veel leden die me bij de WVA op een leuke manier wegwijs maken. Ik zal best wel eens m’n neus stoten maar ik vind het belangrijk dat iedereen hier zeer plezierig verblijft. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we samen de projecten op een heel leuke manier oppakken. Ik verheug me op de samenwerking met de leden!

 

"Ik verheug me op de samenwerking met de leden"

 

Maarten, een erg leuk interview op je zeilboot, dank voor de gastvrijheid en je toelichting. Namens de WVA wensen we je heel veel plezier in je nieuwe uitdaging!

Noot van de redactie:

Onze nieuwe Havenmeester werkt tot 1 april 2023 - in de winter van: woensdag t/m zaterdag (zondag, maandag en dinsdag zijn vrije dagen). Voor de zomermaanden wordt het schema anders ingedeeld, dat wordt voor die tijd gecommuniceerd.

En onthoud: "Samen helpen wij de WVA vooruit!"

 

Bas van de Berg
redactie@wvamsterdam.info
www.wvamsterdam.info 

Was de informatie op deze pagina nuttig?