wvvavlag-gif Watersport Vereniging Amsterdam Lid van Watersportverbond Erepenning voor de WVA
wvvavlag-gif Watersport
Vereniging
Amsterdam
Erepenning voor de WVA

Interview met de Havenmeester

Geplaatst op 22-05-2022  -  Categorie: Algemeen

wvavlaggroot

 

 

Een interview met onze Havenmeester        

 

 

douwepet

Hallo Douwe, wat leuk om weer een interview met jou te doen! Hoe bevalt het leven als Havenmeester bij de WVA?

Leuk, maar ook erg druk en als je het goed wilt doen, is er altijd wel iets dat prioriteit heeft. Een haven bestaat uit zoveel verschillend onderdelen. Gelukkig ben ik een duizendpoot, maar soms is het wel een beetje veel.

We zien je altijd flink aan de slag op ons haventerrein, wat vergt nu het meeste tijd?

 

Onderhoud! Maar er komt ook een aantal serieuze projecten aan want we zijn al enige tijd een inhaalslag aan het maken. Daarnaast ervaar ik dat de regels rondom ‘veiligheid van machines’ en ‘infrastructuur op de haven’ bijna niet meer verschillen van de regels uit het bedrijfsleven. Dit vraagt om een andere benadering.

Daar ben je wel druk mee allemaal, heb je zelf geen weekend of verdien je zelf geen vakantie?

Ja eigenlijk wel. Het zou fijn zijn als het gastheerschap overgenomen zou kunnen worden tijdens mijn afwezigheid in de vorm van een nieuwe functie binnen de WVA. Die functie noemen we Havenhost. En het zou helemaal ideaal zijn als deze Havenhost mij ondersteunt tijdens grote klussen.

Wat bedoel je dan?

In de eerste plaats kan ik dan zelf weekend vieren op zondag en maandag of op vakantie gaan.


"Ik zoek collega's die als Havenhost willen optreden"

 

Maar soms gaat het gastheerschap ook moeilijk samen met mijn reguliere werkzaamheden, zeker tijdens de grotere klussen. Bijvoorbeeld als ik aan het lassen ben, probeer dan maar eens een telefoon op te nemen met een mondkapje op, gehoorbescherming, lashelm en dikke lashandschoenen aan. Dat gaat gewoon niet! Of passanten ontvangen als je er uitziet als een schoorsteenveger door een bepaalde klus. Mogelijk kunnen leden hier bijspringen waardoor ik de grotere klussen geconcentreerd kan afmaken.

 

lasser nophone2

Je zoekt dus eigenlijk collega's?

Ja! Maar dan als gastheren en gastvrouwen. Dus zij nemen dan de representatieve kant van de Havenmeester over. Tevens kunnen de leden hiermee ook het Verenigingswerk doen. En ik weet zeker dat de leden het heel leuk gaan vinden, dus vaker dan twee dagen kan en mag altijd!

En wat houdt Havenhost dan in?

Havenhost is in eerste instantie leuk werk. Je gaat namelijk met mensen om die vaak in een goede stemming verkeren omdat ze vrij zijn en even lekker weg zijn! Tijdens de dag ben je het aanspreekpunt van de haven. Je legt gasten uit hoe de haven werkt, neemt de telefoon aan en bedient het toegangssysteem.

havenmeester

 

Tevens ontvang je de passanten, wijst ze een ligplaats toe en beantwoordt vragen over Amsterdam en onze haven en neemt de betalingen aan. Je noteert belangrijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld storingen of defecten. Je verstrekt dongles voor het toegangssysteem aan binnenkomende passanten en neemt ze in voor ze weer vertrekken.


"We werken aan een eigen werkplek voor de Havenhost."

Het betalingssysteem is geautomatiseerd en gaat via een smartphone van de haven (die je voor die dag krijgt). Hier bedien je ook het toegangssysteem mee en de intercom aan de poort.


Omdat de functie nog nieuw is, werken we momenteel ook aan een eigen werkruimte voor de Havenhost. Dat zou een plek op de haven moeten zijn waar alles ligt wat een Havenhost nodig heeft en waar hij of zij zijn persoonlijke spullen kan opbergen. Hier is ook koffie, thee en fris beschikbaar en kan je je telefoon opladen (om maar iets te noemen)

Klinkt leuk! Heeft de Havenhost daar een opleiding voor nodig?

Nee hoor, het is meer een kwestie van dingen weten. Als ‘verse Havenhost’ krijg je van mij een uitgebreide uitleg voor je begint. Daarnaast is er een draaiboek waar bijna alles terug te vinden is. Er zijn drukke dagen en rustige dagen. Als iemand het spannend vindt, kan hij of zij natuurlijk op een rustige dag beginnen.


Maar belangrijk, het werk is veilig en niet ‘zwaar’. Je bedient dus geen hijs- en rijdend materieel. Dat valt onder de ‘hellingploeg’. Daarom zoeken we dus zowel mannen en vrouwen om onze haven te representeren!

welcome

Heb je nog tips voor de Havenhost in spee?

Jazeker, je werkt met mensen dus een goed humeur maakt alles makkelijker. Je regelt en organiseert de zaken naar beste eigen inzicht en bij twijfel is er altijd iemand ‘stand-by’.


Hoe kunnen leden zich aanmelden en bij wie kan men terecht als er nu vragen zijn?

Leden kunnen zich via Mijn WVA inschrijven en als er voor die tijd vragen zijn, ben ik per mail bereikbaar op havenmeester@wvamsterdam.info en via Whatsapp of telefoon op mijn mobiel 06 2656 7838.

 

"We organiseren een 'Open Dag' ter kennismaking!"


Maar om alle vragen voor te zijn, organiseer ik een 'Open Dag' voor de Havenhosts in spee. Op zaterdag 4 juni om 12:00 tot 13:00 geef ik in een inloopuurtje een kleine tour en uitleg over de werkzaamheden en dan kan je ook kennismaken met de andere Havenhosts en je vragen stellen.

sailors

 

Een ideaal moment om even vrijblijvend te snuffelen aan deze leukste variant van onze WVA - Werkplicht ..... Maar die mening is natuurlijk heel persoonlijk haha .... Hopelijk tot 4 juni, je kunt je hiervoor opgeven via Mijn WVA!

 

En onthoud: "Samen helpen wij de WVA vooruit!" 

Was de informatie op deze pagina nuttig?